Aceste drone se folosesc de Wi-Fi pentru a vedea prin pereți [VIDEO]

de: Ioana Bîrsan
21 06. 2017

Deși fără superputeri, aceste drone pot „vedea” prin pereți cu ajutorul unei tehnologii inovatoare care poate fi folosită pentru a răspunde rapid urgențelor, pentru realizarea descoperirilor arheologice sau pentru monitorizarea integrității structurilor clădirilor. 

Dacă și tu ți-ai dori să ai superputerea de a vedea prin pereți, dronele echipate cu Wi-Fi ți-ar fi prieteni de nădejde. Acestea sunt create de laboratorul de inginerie de la Universitatea din California, condus de profesoara și cercetătoarea Yasamin Mostofi.

Echipa de specialiști a creat un sistem care poate coordona două drone deodată pentru a genera imagini detaliate ale obiectelor din spatele pereților, cu ajutorul măsurătorilor Wi-Fi RSSI. În cadrul unei demonstrații, una dintre drone a zburat de jur împrejurul unei structuri închise, cu patru laturi, cu un interior necunoscut. În timp ce aceasta zbura, a trimis un semnal Wi-Fi, care a fost măsurat de cealaltă dronă.

În cadrul acestui transfer de date, algoritmii inteligenți modelează regiunea spațială 3D, printr-o tehnologie inteligentă care poate realiza un model grafic al structurii și interiorului spațiului analizat. Deși imaginea generată nu este perfectă în proporție de 100%, ea este impresionant de precisă când vine vorba de determinarea a ceea ce se află în spatele unui perete. Poate că ceea ce este și mai impresionant este faptul că aceste predicții pot fi realizate prin folosirea unui număr mic de măsurători Wi-Fi, scrie Digital Trends.

Deși ideea de a folosi semnalele Wi-Fi pentru a vedea prin pereți nu este nouă și a mai fost explorată în trecut de alți cercetători (despre care am detaliat aici), faptul că Mostofi se folosește de drone pentru a realiza acest lucru deschide o noi posibilități de utilizare a tehnologiei. Vorbim aici de o suită de aplicații potențiale. „Superputerea” de a vedea prin pereți devine utilă în cazul unor situații urgente, când răspunsul autorităților trebuie să fie rapid, în cazul descoperirilor arheologice, dar și pentru a evalua și monitoriza structura unei clădiri sau construcții.